. DUMNEZEUL ESTE STAPANUL VIETII!
                          OMUL ESTE ADMINISTRATORUL VIETII! 

Iar ca administratori, NOI sa nu ne lasam impovarati de:

– TRISTETEA TRECUTULUI,

– NEMULTUMIREA PREZENTULUI,
– TEAMA DE VIITOR.             

 

ACTIVITATEA LAICA IN PAROHII in cadrul RETELEI SOCIALE A FUNDATIEI F3N 

              CUVANT DE INCEPUT.

Prin prezentarea info mail F3N.ro  al platformei F3N, destinat laicilor crestini din PAROHII, isi propune:

  •  – Sa faca cunoscuta laicilor crestini preocuparile si activitatea desfasurata de  FUNDATIA NOI,DESPRE NOI,PENTRU NOI(F3N),persoana juridica, pentru promovarea si implementarea valorilor moral-crestine */ in normele de convietuire si educatie din societatea romaneasca, pentru a contribuii la edificarea unei democratii  reale  bazata pe o societate civila morala!„.
  •  – Platforma  f3n.ro  (care a fost initiata de un grup de laicii catolici din Bucuresti) urmareste atingerea scopului de a incuraja, sprijini si promova impreuna cu laicii crestini cu disponibilitati sufletesti,implementarea valorilor moral crestine in normele de convietuire si de educatie din societate civila din Romania.
  •  – Platforma f3n.ro este menita sa gazduiasca si sa  dea glas fiecarei idei bine gandite, menite sa aduca imbunatatiri in mentalul colectiv al cetatenilor tarii noastre, in modul nostru dea gandi si actiona in deplina libertate si cu intelegerea morala si corecta a legilor.
  •  – Platforma f3n.ro FundatieiNOI, despre NOI, pentru NOI (F3N) isi propune sa le redea laicilor demnitatea si increderea de care au nevoie in efortul lor de a-si croi drum spre o noua realitate,cu credinta militanta.
  •  – Platforma F3N.ro este o platforma care poate sa dea glas oricarei idei menite sa implementeze valorile moral crestine in comunitatea, orasul, etc. in care traim si care sa imbunatateasca normele de educatie si convietuire din societatea civila.

Platforma F3N creeaza posibilitatea tuturor laicilor crestini sa-si inteleaga rolul major si sa militeze pentru a construi o societate civila morala.

 Morala se regaseste intr-un concept numit societate civila si care, din nenorocire, in ultimi 75 de ani in tara noastra practic nu a existat, fapt care se reflecta in normele de convietuire si educatie din tara noastra. Dorim sa participam prin reteaua sociala on-line,impreuna cu ceilalti laici crestini la crearea unor initiative care sa se bazeze pe recunoasterea valorilor moral crestine */ si  pe ideile fundamentale ale unei societati civile democratice :

– Intelegerea si respectarea corecta a legilor;
– Impartasirea ideilor constructive pentru binele comun;
– Promovarea publica a cerintelor tuturor cetatenilor;
– Respectarea opiniilor celorlallti cetateni;

 

Toti oameni care traiesc azi in Romania, fie ei parinti, prieteni, elevi sau colegi de munca – cu totii au astazi ocazia de a se exprima si a-si expune ideile in mod liber, dar/si in cunostinta de cauza intr- o directie noua mersului lucrurilor din aceasta tara. Indiferent de locul geografic in care traim, fiecare dintre noi poate avea ceva bun de oferit. Morala crestina in cultura romanilor este ceea care favorizeaza laici cu initiativa, creativi, intreprinzatori si pasionati de dreptate, pentru a se manifesta si a milita pentru crearea unei democratii reale. Platforma F3N creeaza posibilitatea tuturor laicilor crestini sa-si intelega rolul major pe care il au de a construi o societate civila morala pornind de jos in sus.

Platforma  www.f3n.ro  a fost initiata de un grup de laicii catolici din Bucuresti cu scopul de a incuraja, sprijini si promova impreuna cu laicii crestini cu disponibilitati sufletesti,implementarea valorilor moral crestine in normele de convietuire si de educatie din societate civila din Romania. Platforma este menita sa dea glas fiecarei idei bine gandite, menite sa aduca imbunatatiri in mentalul colectiv al cetatenilor tarii noastre, in modul nostru dea gandi si actiona in deplina libertate si cu intelegerea morala si corecta a legilor. Platforma Fundatiei NOI, despre NOI, pentru NOI (F3N) isi propune sa le redea laicilor demnitatea si increderea de care au nevoie in efortul lor de a-si croi drum spre o noua realitate. Platforma www.F3N.ro este o platforma care poate sa dea glas oricarei idei menite sa implementeze valorile moral crestine in comunitatea, orasul, etc. in care traim si care sa imbunatateasca normele de educatie si convietuire din societatea civila.

Platforma www.f3n.ro  creeaza posibilitatea tuturor laicilor crestini sa-si inteleaga  rolul major si sa militeze pentru a construi o societate civila morala.

Pentru atingerea acestui scop,in conformitate cu statutul F3N se doreste. Infiintarea si dezvoltarea unei retele sociale digitale (on-line) ,pe platforma www.f3n.ro care sa contribuie la aparitia unui spatiu public deschis si in care laici crestini din parohii sa impartaseasca ideii, informatii, opinii si unde sa apara in timp noi relatii si forme de comunicare pentru a conduce la atingerea scopului aprobat prin statutul F3N.

Reteua sociala, prin platforma www.f3n.ro   va asigura suportul on-line de coagulare a laicilor crestini in cadrul F3N pentru a  favoriza forme de dialog si de dezbatere, oferind totodata ocazii de meditatie si impartasire a valorilor moral-crestine, deschizand totodata portile si spre alte dimensiuni si cai militante ale manifestarii credintei crestine.

 Este o datorie de credinta sa militam pentru implementarea acestor valori, consecvent si intr-un mod civic legal, azi si intr-un viitor cat mai apropiat pentru a nu fi poate prea tarziu pentru viitorul copiilor si tineretului nostru.

****************************************************************************************************

*/         Pentru a initia o discutie despre VALORILE MORAL CRESTINE se poate pleca  de la urmatoarea formulare necesara pentru a putea s-o propuna ca tema laicilor crestini care vor sa participe cu credinta militanta, sincer si mai ales cu fidelitate la actiunea propusa:
“Ansamblul convingerilor, atitudinilor, deprinderilor reflectate si fixate de crestinism in principii, norme, reguli, insusiri a unor lucruri, fapte, idei, fenomene ce corespund necesitatilor sociale si idealurilor generate de acestea, determinate istoric si social, care reglementeaza comportarea si raporturile indivizilor intre ei, precum si dintre acestia si colectivitate si a caror respectare se intemeiaza pe: constiinta, atitudine si pe opinia publica

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ACTIVITATEA LAICA IN PAROHII in cadrul RETELEI SOCIALA A FUNDATIEI F3N SA DEVINA O POARTA A ADEVARULUI SI A CREDINTEI,UN NOU SPATIU DE        EVANGHELIZARE.

Prin participarea ca membru al F3N,laici catolici au posibilitatea sa inceapa o noua faza a colaborari intre Biserica,Societate si Stat.Este bine sa retinem o serie de raspunsuri ale Papei emerit Benedict al XVI-lea la intrebarile jurnalistilor  care l-au insotit in cea de-a 23-a vizita in Mexic intre 23.03-26.03.2012.

Citam:

Biserica NU este o putere politica,nu este un partid,ci o realitate morala,o putere morala.Intrucat politica trebuie sa fie fundamental o realitate morala,Biserica pe aceasta linie,are in mod fundamental de a face cu politica.

(…..) primul gand al Bisericii este educarea constiintelor si astfel crearea responsabilitatilor necesare;educarea constiintelor atat in etica individuala,cat si in etica publica.Si aici poate ca este o lipsa”

“ Se vede in multe parti ale lumiii, la nu putini catolici,o anumita schizofrenie intre morala individuala,cat si in etica publica:

-personal,in sfera individuala,sunt catolici,credinciosi,

in viata publica,urmeaza alte cai,care nu corespund marilor valori ale Evangheliei,care sunt necesare pentru fondarea unei societati drepte.

Prin urmare,este necesara educarea pentru depasirea acestei schizofrenii,educarea nu numai la o morala individuala,dar si la o morala publica si acesta incercam cu Doctrina Sociala a Bisericii,deoarece,in mod natural,aceasta morala publica trebuie sa fie o morala rationala,impartasita si care poate fi impaartasita si de credinciosi,o morala a ratiunii.Desigur,noi in lumina credintei putem vedea mai bine atatea lucruri pe care si ratiunea le poate vedea ,dar tocmai credinta serveste si pentru eliberarea ratiunii de false interese si de camuflarea intereselor si astfel creeaza in doctrina sociala modele substantiale pentru o colaborare politica,in special pentru depasirea acestei diviziuni sociale,antisociale,care din nefericire exista.”

“Intuitia inimii trebuie sa se uneasca cu rationalitatea credintei si cu profunzimea credintei care merge dincolo de ratiune.Trebuie sa ncercam sa nu pierdem inima,dar sa unim inima cu ratiunea,astfel ca ele coopereze,deoarece numai in acest fel omul este complet si poate cu adevarat ajuta si lucra pentru un viitor mai bun.”

Actiunile noastre trebuie sa aiba in vedere,in primul rand faptul ca :„Nu trebuie sa fim o elita izolata psihologic si cultural de lumea inconjuratoare.Dimpotriva,prin  cuvintele, faptele si  prin prezenta noastra,suntem  parte a unui  sistem alternativ de valori,amintind lumii de Dumnezeul nostru”.

 Pentru ca toti laicii catolici,in fata responsabilitatii ce ne revine sa nu se lase cuprinsi de indiferenta,ci sa traiasca activitatea zilnica cu seriozitate si daruire,SA NE RUGAM cu CREDINTA MILITANTA:

                                         “IUBESTE-TI PAROHIA”.

Colaboreaza,roaga-te si sufera pentru parohia ta,pe care trebuie sa o consideri ca pe o mama careia te-a incredintat Providenta:cere-i lui Dumnezeu ca ea sa fie o casa fraterna si primitoare,o casa deschisa tuturor,pusa in slujba tururor.

Colaboreaza ,roaga-te si sufera pentru ca parohia ta sa fie o adevarata comunitate de credinta;respecta parohul,chiar daca are defecte,el este reprezentantul lui Cristos pentru tine.Priveste-l cu ochiul credintei:nu exagera defectel lui,nu-I judeca cu prea mare usurinta defectele.Straduieste-te sa-I cunostitoate greutatile.Roaga-te in fiecare zi pentru el.

Colaboreaza,roaga-te si sufera pentru parohia ta sa fie o adevarata comunitate euharistica;Euharistia sa fie radacina vie a vietii sale.Bucura-te si sprijina ,impreuna cu toti,toate lucrurile frumoase din parohia ta,Nu-ti murdari limba cu tot felul de critici.Adu-ti aminte:palavrageala,ambitia,dorinta de evidentiere,rivalitatea,sunt parazitii vietii aprohiale:detesta-le,combate-le,nu le tolera!

Legea fundamental a slujirii este umilinta si ascultarea:nu-ti  impune ideii proprii,nu te ambitiona fara rost,slujeste cu umilinta.Accepta chiar sa fii pus deoparte daca biele tuturor o cere la un moment dat.Dar nu sta cu bratele incrucisate,fii gata pentruu muncile cele mai umilitoare si neplacute,ocolite de toti;nu alasa sa-ti incolteasaca in minte formarea unei echipe de opozitie!

Cand lucrurile nu merg, incerca sa cauti rezolvarea in tine insuti decat sa te ridici contra parohului si a situatilor create.Ai responsabilitatile tale,ai indatoririle tale precise:daca ai curajul sa-ti faci autocritica, cu sinceritate si severitate,ti-ai  insusi cu siguraranta o alta maniera de a judeca lipsurile altora.

Daca parohia ta iti trezeste mila,e si vina ta:e suficienta o mana de oameni binevoitori pentru a face o revolutie,ajunge un grupde oameni dispusi la toate pentru a da parohiei o fata noua.

Roaga-te neincetat pentru sfintenia preotilor,preotii sfinti sunt cea mai mare bogatie a parohiilor noastre,preotii sfinti sunt salvarea tinerilor nostril.Amin”

Sf.Ioan Paul al II-lea

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

SF. Cristofor Patronul Calatorilor

Biserica azi

Ave Maria

Indemnuri si cunoastere

Arhiva