Biserica Sfanta Tereza a Pruncului Isus


Biserica Sf. Tereza a Pruncului Isus este un lăcaș de cult situat în Șos. Olteniței nr. 3-5 din București, care servește ca Parohie romano-catolică a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.

 sos.Oltenitei 3-5. 041291;Bucuresti.

  -Intemeiata: 1975(Biserica din 1937);

                                                  Filiale:1 Decembrie,Adunatii-Copaceni,Jila

 -Paroh: Pr.Nicolaie Farcas

 -Tel.021-3322034 ; Fax.021-3321831;

 -www.sftereza.ro

 – psftereza@gmail.com

 

Istoria

În data de 19 iulie 1936, IPS Alexandru Cisar, Arhiepiscop de București, a sfințit piatra fundamentală la capela Sfânta Tereza, din Cimitirul Bellu catolic, lucrările fiind încheiate în același an. Biserica a fost sfințită de către IPS Cisar la 1 noiembrie 1936. Patronul bisericii este Sfânta Tereza a Pruncului Isus, sărbătorită pe 1 octombrie.

Parohia a fost înființată pe data de 1 august 1975, după ce a fost mai întâi filială a Catedralei Sfântul Iosif și apoi filială a Parohiei Bărăția. De la înființarea Parohiei, numărul credincioșilor a crescut o dată cu mărirea cartierelor din sectoarele 4 și 5 ale Capitalei. Comunitatea este formată din credincioși născuți în București, cât și din credincioși veniți din diferite regiuni ale țării. Parohia are următoarele filiale: Jilava, comuna 1 Decembrie și Adunații Copăceni. Nu au biserică și nici capelă. În actualitate parohul este Pr. Nicolaie Fărcaș.

Construcția.

A fost proiectată de arhitectul Romano de Simon și de lucrări s-a îngrijit parohul Catedralei romano-catolică, Mons. Iosif Schubert. Clădirea are o suprafață de 200 mp, fiind lungă de 21 m, lată de 9 m și înaltă de 6 m. Ca elemente de arhitectură întâlnim arcade romanice, precum si coloane compozite (corintice și ionice).

Interiorul.

Interiorul bisericii prezintă un stil unitar, ce conduce privirea spre altarul care se află în absida semicirculara. Lumina filtrată de vitralii creează o ambianță plăcută, ce predispune la rugăciune și interiorizare. La biserică s-au făcut lucrări de reparare și înnoire în diferite perioade, cu ajutorul enoriașilor, prin grija parohilor. Au fost montate panourile tip vitraliu, precum și marmora din biserică. Dintre vitralii remarcăm: Calea Crucii, imaginea Sfintei Tereza ținând crucea și florile de trandafir. Ele sunt opera artiștilor Violeta Mihăilescu și Alexandru Bretcanu.

Statui.

De asupra tabernacolului, în abside, se află o statuie a Mântuitorului cu Preasfânta Sa Inima. La dreapta din altar se găsesc statuile a Fer. Vladimir Ghica și Sf. Sfânta Tereza a Pruncului Isus. La stânga din altar se află Sf. Iosif și Sf. Anton de Padova. Mai este o statuie a Sfintei Fecioare Maria de asupra unui altar lateral în prezbiteriu.

Casa parohială.

În ultimii ani, s-a reparat casa parohială, care este în aceeași clădire cu administrația Cimitirului catolic „Bellu”, și s-a realizat pe fațada exterioară a clădirii un mozaic de dimensiuni mari (aproximativ 45 mp) reprezentându-L pe Cristos, care-i eliberează de legătura morții pe Adam si Eva, lucrare realizată în 1997 de artistul Nicolae Pascu, o inițiativă Arhiepiscopului Ioan Robu.

Curte.

Lângă biserică, s-a construit mai târziu Școala generală „Sfântul Iosif”, o grotă a sfintei Fecioare Maria și un parc cu o statuie a Sf. Josemaría Escrivá de Balaguer.

Bibliografie.

  • Dănuț Doboș, (coord.): Parohia Sfântul Anton de Padova București (Colentina) File de istorie,
  • Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice, București, 2012. ISBN 978-973-1891-59-0