Fotografii document. Schimbarea dramatica a lui Mihai Eminescu in doar 3 ani!


Exista putine imagini care il infatiseaza pe marele poet Mihai Eminescu. Doua dintre ele reusesc sa dezvaluie faptul ca, in trei ani de suferinta, chipul lui Eminescu a suferit transformari dramatice.

 

Tulburarea psihica de care suferea si-a pus amprenta asupra chipului poetului Mihai Eminescu, a carui infatisare s-a transformat vizibil in ultimii ani din viata, arata site-ul descopera.ro.

 

„Intre fotografia de la Iasi, din 1884, cand avea 34 de ani (studioul Nestor Heck), si cea din 1887 (studioul Jean Bieling, Botosani) e o distanta de trei ani, dar transformarea chipului lui Eminescu arata, parca, o trecere a timpului pe trei decenii. Poetul este acum (in 1887, la 37 de ani) in perioada de instalare totala a bolii psihice, decaderea fizica e vizibila, iar celebra privire taioasa si penetranta e deja amintire; ochii privesc golul interior, ca si pe cel din afara propriei fiinte, o desertaciune a existentei prinsa cu atata profunzime in opera sa”, scrie muzeograf Liviu Apetroaie din cadrul Muzeului „Mihai Eminescu” intr-un articol care insoteste ultima fotografie a poetului postata pe site-ul Muzeului National al Literaturii Romane Iasi.

 

Citeste articolul complet AICI.