DEMNITATEA LA ROMANI


Pentru cine are răbdare 6 minute, in videoclipul preluat de la TRINITAS, Acad Ioan Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, rector al Univ Babes Bolyai din Cluj, vorbeste despre DEMNITATEA LA ROMANI, ca adevar istoric, virtute si valoare moral crestina.

Acesta tema a DEMNITATII  este de mare actualitate tinand seama ca acesta este un termen abstract, care indică calitatea reacțiilor, comportamentului unei persoane. Calitatea de a fi demn, atitudine demnă; autoritate morală, prestigiu. Gravitate, măreție. Funcție sau însărcinare înaltă în stat; rang. 

Demnitatea arată valoarea, cinstea, meritele morale, gradul de prețuire ca și rangul atins de o persoană în cadrul societății.

În învățătura creștină, demnitatea umană este un dar divin, care indiferent de condițiile în care trăiește individul, ia ca exemplu chipul lui Dumnezeu.

În societate, sub forma termenului de demnitate se mai poate înțelege autonomia și libertatea gândirii cât și a comportamentului unui Individ,dar si de ceea ce ne-a spus Sf.Ioan Paul al II,pp.:

„A FI LIBER NU INSEAMNA SA POTI FACE CE VREI, CI SA AI DREPTUL SA FACI CE TREBUIE.” 

„PRIN INTERMEDIUL LIBERTATII MELE, EU MICSOREZ DISTANTA DINTRE PERSOANA CARE SUNT SI PERSOANA CARE TREBUIE SA FIU.”