Recomandari. Carti despre Papa Francisc, la Libraria Sf. Iosif


Ne mai despart doar cateva zile pana la vizita apostolica a Sfantului Parinte Papa Francisc in Romania, asa ca profitam de acest prilej si va semnalam ultimele noutati ale Editurii Arhiepiscopiei Romano-Catolice legate de Papa Francisc, precum si cateva titluri din anii precedenţi legate de Suveranul Pontif. Mai multe detalii puteti gasi in documentul ataşat si pe site-ul editurii, www.editura-arcb.ro sau al Librariei Sf. Iosif, www.librariasfiosif.ro.

 

Comenzile se fac prin Libraria Sf. Iosif din Bucuresti,
str. G-ral H.-M. Berthelot 19, 010164 Bucuresti
tel 021 201 45 75
libraria@arcb.ro
www.librariasfiosif.ro

 

Alexandre Awi Mello în dialog cu Papa Francisc
„Maria – e Mama mea!” Întâlniri ale Papei Francisc cu Maica Domnului
EARCB, Bucureşti 2019
Format 14,5×20,5cm; 288 pag. Preţ: 28 lei

Încă de la începutul pontificatului, Papa Francisc (n. 1936, Buenos Aires) i-a surprins pe toţi cu personalitatea lui simplă şi cuceritoare. Deşi s-a scris mult despre el, lipsea analiza unei dimensiuni fundamentale a credinţei şi acţiunii sale pastorale: relaţia cu Sf. Fecioară Maria.
Pornind de la un interviu personal acordat Părintelui A. Mello, cartea de faţă descrie întâlnirile Papei cu Maica Domnului, evlavia deprinsă de mic la şcoală şi în familie, rugăciunile preferate, valoarea sanctuarelor mariane şi a pietăţii populare. Prin toate acestea, volumul atinge teme de actualitate precum participarea creştinilor la viaţa socială şi rolul femeilor în Biserică.
„Cartea este scrisă cu inima. Sunt fericit că mărturia mea a slujit pentru a da laudă Maicii noastre.” – Papa Francisc
Autorul: Părintele Alexandre Awi Mello (n. 1971, Rio de Janeiro) a fost hirotonit preot în 2001 în cadrul Institutului Secular din Schönstatt. Este licenţiat în teologie şi doctor în mariologie. În mai 2017, Papa Francisc l-a numit secretar al Dicasteriului pentru Laici, Familie şi Viaţă, din Vatican.

Feliciano Innocente, Papa Francisc – Papa Fericirilor
EARCB, Bucureşti 2019
Text: Feliciano Innocente. Ilustraţii: Osservatore Romano; Ed. Velar
Format: 11,50 x 20,50 cm, 48 pagini color. Preţ 10 lei

Papa Francisc este primul Pontif Roman care vine din Americi, mai exact din Argentina, ţara în care s-a născut. Părinţii lui, însă, erau amândoi italieni. Aşadar, după cum s-a prezentat el însuşi de la balconul Bazilicii Vaticane, Papa vine „aproape de la capătul lumii”. Dar rădăcinile îi sunt italiene. Originea Papei Francisc exprimă universalitatea Bisericii care, aşa cum spunea scriitorul Alessandro Manzoni, se întinde „de la o mare la alta”.
(…) Primele gesturi făcute de el ca papă au trezit simpatie în lumea întreagă, printre credincioşi şi necredincioşi deopotrivă.
A uimit faptul că înainte de a da prima sa binecuvântare, Papa i-a rugat pe cei prezenţi în Piaţa San Pietro să se roage în tăcere pentru el, ca Dumnezeu să-l binecuvânteze. Şi avem cu toţii şi azi în inimi imaginea Papei care, în dimineaţa de după alegerea sa, merge să depună personal un buchet de flori la statuia Maicii Domnului cunoscută drept Salus Populi Romani, din Bazilica Sfânta Maria Mare din Roma, şi rămâne îndelung în rugăciune. Fericită a fost şi alegerea de a merge să celebreze Liturghia din Joia Sfântă într-o închisoare pentru minori, unde a spălat picioarele a 12 deţinuţi, între care se afla şi o tânără musulmană.
Există o mare pasiune în inima acestui Papă: aceea de a-l vesti pe Cristos lumii noastre, unde Dumnezeu are prea puţin loc în gândurile şi inimile oamenilor de azi. Dar fără Dumnezeu nu este lumină, nu este bucurie, nu este viitor.
Urez o largă difuzare acestei publicaţii care ilustrează personalitatea şi primii paşi ai Papei Francisc, un papă cu cap de iezuit, dar franciscan cu inima şi în modul său de a se comporta.
+ Cardinal Giovanni Battista Re

REEDITĂRI

Papa Francisc, Corupţie şi păcat
Editura ARCB, Bucureşti 2013
Format: 14,50 x 20,50 cm, 48 pagini
Preţ: 6 lei

„Corupţia nu este un act, ci o stare personală şi socială în care omul se obişnuieşte să trăiască” (Papa Francisc)
„Descriind starea omului corupt şi mecanismele prin care se ajunge acolo, cartea Papei Francisc interpelează într-un mod cu totul aparte: te simiţi vizat ca persoană, îţi dai seama că nici tu nu eşti străin de această boală, şi totodată înţelegi că boala îi poate atinge pe toţi. Această carte ar trebui tipărită în câte un exemplar pentru fiecare român.” (ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti)
* * *
Papa Francisc (Cardinal Jose Mario Bergoglio SJ) s-a născut în 1936 în Argentina din părinţi imigranţi italieni. La 22 de ani îşi începe noviciatul în Ordinul Iezuit. Preot, episcop şi mai apoi cardinal, este de mai multe ori ales preşedinte al Conferinţei Episcopale argentiniene şi Ordinarius al credincioşilor catolici de rit oriental. Se remarcă prin sobrietatea vieţii şi atitudinea în favoarea celor săraci. „Poporul meu – spunea Papa pe când era Episcop de Buenos Aires, o dieceză cu peste trei milioane de locuitori – este sărac, iar eu fac parte din el”. În ziua de 13 martie 2013 este ales papă, primul suveran pontif de pe continentul american.

Papa Francisc, Educaţia – pasiune şi devotament. Provocări pentru educatorii creştini
EARCB, Bucureşti 2019, ediţia a II-a revizuită
Format 14,5×20,5cm; 152 pag. Preţ 14 lei

Sentimentul de neapartenenţă care predomină în cultura contemporană suscită nevoia de a-l reîntâlni pe Tatăl. Noi, cei care căutăm să trăim în fiecare zi în prezenţa Lui, ne bucurăm şi de mângâierea altor prezenţe… Mame şi taţi – după trup sau în Duhul (Mt 16,17) – ne însoţesc, ne ghidează paşii, ne sprijină prin tăcerea sau cuvintele lor, ne ajută să ne ridicăm când ne împleticim şi ne învaţă tainele Căii…
Coborând în profunzimea misiunii noastre de zi cu zi şi ridicând întrebări forte privind condiţia noastră de educatori creştini, însemnările Papei din vremea când era cardinal şi Primat al Argentinei ne deschid o poartă spre realitatea prezentului, cu greutăţile, oportunităţile şi provocările sale, şi ne arată o direcţie.
Această direcţie ne invită să ne revedem viaţa de credinţă şi condiţia de cetăţeni implicaţi activ în construirea Împărăţiei lui Dumnezeu între graniţele istorice ale naţiunii proprii, pornind de la vocaţia noastră.

Papa Francisc, Educaţia: în slujba vieţii. Propuneri pentru vremuri grele
Editura ARCB, Bucureşti 2014
Format: 14,50 x 20,50 cm, 128 pagini, Preţ 14 lei

Volumul este alcătuit din trei meditaţii adresate formatorilor catolici în trei ani consecutivi, pe temele:
1. Utopie şi creativitate ca formă a speranţei şi factor de progres;
2. Isus, Înţelepciunea întrupată a lui Dumnezeu, ca sursă de bucurie şi realizare în viaţă;
3. Finalitatea educaţiei – omul matur.
Obiectivul nostru nu este doar să formăm indivizi utili societăţii, ci să educăm persoane care să poată să o transforme! (…) Ori suntem capabili să formăm bărbaţi şi femei cu această mentalitate, ori vom fi dat greş în misiunea noastră. (Papa Francisc)

10 cuvinte pe care Papa Francisc le spune tinerilor
Editura ARCB, Bucureşti 2018
Format: 10,50 x 14,90 cm, 16 pagini
Preţ 3 lei

Broşura, destinată lecturii particulare sau discuţiilor în grup, reuneşte zece teme de meditaţie propuse de Papa Francisc cu ocazia întâlnirilor sale cu tinerii.
Pune-l pe Cristos în viaţa ta. O spun anume pentru tine: «Pune-l pe Cristos în viaţa ta!» El te aşteaptă: ascultă-l cu atenţie şi prezenţa Lui îţi va înflăcăra inima. Lasă-te căutat de Isus, lasă-te iubit de Isus: e un prieten care nu dezamăgeşte. Pentru a-l urma pe El, trebuie să te decizi să schimbi canapeaua cu o pereche de tenişi care să te ajute să mergi pe drumuri la care nici n-ai visat vreodată. (Papa Francisc)

Michelina Tenace (coord.), De la cui la cheie. Teologia fundamentală a Papei Francisc
Editura ARCB, Bucureşti 2018
Format: 14,50 x 20,50 cm, 144 pagini. Preţ 14 lei

Loc al întâlnirii şi al dialogului între credincioşi şi necredincioşi, teologia fundamentală are astăzi un martor şi un maestru care atrage şi intrigă: Francisc, un Papă care cere Bisericii să iasă la periferiile existenţiale ale omului contemporan. Confruntat cu o teologie care în viaţa concretă prea adesea apare seacă, lipsită de sevă, ca şi cum ai roade un cui, Papa Francisc propune şi îşi doreşte în schimb o teologie ca o cheie care deschide. O cheie către comoara Bisericii, pentru a o dărui omenirii: o teologie ca „loc” de întâlnire şi fraternitate. Profesorii Facultăţii de Teologie Fundamentală Universităţii Pontificale Gregoriana au acceptat provocarea de a face teologie împreună, în Biserică şi pentru lume, pornind de la Magisteriul Papei Francisc.
Filosofia şi teologia ne îngăduie să dobândim convingerile care structurează şi fortifică inteligenţa, care luminează voinţa… Dar acestea nu vor aduce roade decât dacă le facem păstrând o minte deschisă şi stând în genunchi. Teologul care se complace în gândirea sa completă şi închisă este un mediocru. Un teolog bun, un filosof bun are o gândire deschisă, adică incompletă, mereu deschisă la acel maius („mai mult”) al lui Dumnezeu şi al adevărului, în continuă dezvoltare. (Papa Francisc)

ALTE NOUTĂŢI EDITURA ARCB 2019

Pro memoria. Revistă de istorie ecleziastică.
Editura ARCB, Bucureşti 2019
Format 16,5×23,5cm
Pag. 137 şi 16 pag. ilustraţii color
Preţ 30 lei

Număr special dublu dedicat corespondenţei Vladimir Ghika – Jacques Maritain. Scrisori editate şi adnotate de Luc Verly, însoţite de două articole conexe semnate de editor.

Padre Pio
Bună dimineaţa! Meditaţii pentru un an de zile
EARCB, Bucureşti 2019
Format 9,4×11,8cm; 96 pag.
Preţ 4 lei

Această mică antologie de gânduri şi meditaţii s-a născut din nevoia de a oferi persoanelor devotate Sfântului Pius de Pietrelcina o lucrare uşor şi rapid de consultat, având mare grijă să se evite orice fel de banalizare. Gândurile cuprinse în această broşură au fost extrase exclusiv din Epistolarul lui Padre Pio, ce cuprinde scrisori din anii 1910-1923 către directorii săi spirituali şi către fiii şi fiicele spirituale.
Trebuie să avem convingere fermă că Padre Pio, în măreţia şi clarviziunea lui, nu ne-a lăsat fără un testament, fără o învăţătură, un sprijin spiritual de dimensiuni universale – aceeaşi universalitate a mesajului creştin pe care capucinul de la San Giovanni Rotondo a ştiut atât de bine să-l interpreteze, făcându-l accesibil tuturor, mărturisindu-l prin lucrările sale, cu rigoare absolută şi cu un deosebit simţ al ascultării, exercitat mai ales în anumite momente ale dificilei sale existenţe pământeşti.
Angelo Giubelli, editorul

 

Oficiile către Preasfânta Inimă a lui Isus
EARCB, Bucureşti 2019, ediţia a III-a revizuită
Format 10,5×14,8cm, broşură capsată, 32 pag.. Preţ 3 lei

Cultul Inimii Preasfinte a lui Isus a apărut la cererea directă a Mântuitorului şi are menirea să-i apropie pe creştini de Dumnezeu, conducându-i la o trăire autentică a credinţei. Cinstind Inima Prea-sfântă a lui Isus, noi îl cinstim pe însuşi Dumnezeu care sălăşluieşte în această Inimă dumnezeiască, cinstim în acelaşi timp şi firea omenească a lui Isus, conformându-ne gândurile, simţămintele şi faptele cu acelea ale Divinului Învăţător. În preajma Inimii lui Isus învăţăm cine este Dumnezeu, dar şi cine este omul: cum trebuie să ne trăim viaţa pentru a fi fericiţi şi pentru a dobândi viaţa veşnică. Cei care recită în particular sau în grup de 9 persoane unul din oficiile de mai jos îşi iau obligaţia de a se strădui să cinstească Inima lui Isus, convinşi fiind că evlavia către Inima lui Isus, ca şi celelalte evlavii, sunt o frumoasă cucerire şi realizare a vieţii.

 

Devoţiuni către Sfânta Fecioară Maria de la Fatima
EARCB, Bucureşti 2019
Format 10,5×14,8cm, broşură capsată, 40 pag. Preţ 3 lei

Broşura include Devoţiunea celor 5 sâmbete (Marea promisiune de la Fatima) şi Novena către Sfânta Fecioară Maria de la Fatima. Rugăciunile sunt precedate de un scurt istoric şi de o învăţătură despre modul în care se fac aceste devoţiuni şi despre roadele lor spirituale.

 

Cele Cincisprezece Rugăciuni revelate de Domnul Nostru Isus Cristos Sfintei Brigitta în Biserica Sfântul Paul din Roma
EARCB, Bucureşti 2019, ed. a II-a revizuită
Format 10,5×14,8cm, broşură capsată, 24 pag. Preţ 3 lei

Aceste Rugăciuni şi promisiuni au apărut iniţial într-o carte tipărită la Toulouse, în 1740, şi au fost publicate de către Pr. Adrien Parvilliers din Societatea lui Isus, misionar apostolic în Ţara Sfântă, cu aprobarea, permisiunea şi recomandarea de a le răspândi.
Papa Pius al IX-lea a luat cunoştinţă de aceste rugăciuni şi de prologul lor; el le-a aprobat la 31 mai 1862, recunoscându-le drept adevărate şi spre folosul sufletelor.

Sfânta Brigitta s-a născut în Suedia, din neam regesc, în jurul anului 1303 şi a decedat la Roma, în 1373. Din fragedă vârstă, se simte atrasă de viata ascetică. Se căsătoreşte totuşi cu Ulf Gudmarsson, căruia îi dăruieşte opt copii. Cei doi soţi, asociaţi celui de-al Treilea Ordin Franciscan, întreprind o călătorie la Compostella, unde este venerat Apostolul Iacob; la puţin timp de la întoarcerea în ţară, Ulf moare la Alvastra (1344). Din acest moment, Brigitta se consacră întru totul vieţii religioase şi întemeiază o mănăstire. În 1349, plecând în pelerinaj, se opreşte la Roma, unde înfiinţează un azil pentru pelerinii şi studenţii suedezi. În ciuda sănătăţii şubrede, merge în pelerinaj şi la Ierusalim, însă îndată ce revine la Roma, moare (1373).
Canonizarea Sfintei Brigitta a fost făcută în 1391 de către Papa Bonifaciu al IX-lea şi a trebuit să depăşească multe obstacole. Sub titlul Revelaţii, Brigitta a istorisit pătimirea lui Isus Cristos şi viaţa Sfintei Fecioare Maria, dar a adresat şi avertismente papilor, precum şi popoarelor şi regilor, reamintindu-le obligaţiile ce le revin. Sărbătoarea Sfintei Brigitta este la 23 iulie.

 

Sursa foto principala: fatima.org