Alarmant! Populatia Romaniei a ajuns la cel mai scazut nivel de dupa 1968


Romania isi pierde… romanii! Populatia tarii noastre scade alarmant de la un an la altul, anunta site-ul stirileprotv.ro.

De vina pentru acest fenomen ingrijorator este, in mare parte, emigratia. Am ajuns sa avem a doua cea mai mare diaspora din Europa, iar in Germania, anul trecut, romanii care au emigrat sunt mai multi, decat cetatenii sirieni, anunta sursa citata.

In reportajul de la Pro TV este prezentata o tanara familie care a decis sa plece din tara la inceputul lui 2018 pentru a lucra in Germania, la o firma care fabrica mobilier pentru birouri. “Am ajuns in Germania printr-o oferta de munca pe care am primit-o de la firma la care lucram in Cluj. Oferta a fost de nefuzat si practic era pacat sa refuz sa lucrez pe acelasi post insa pe mai multi bani”, spune Angelica.

Tanara intregeste numarul celor 73.000 de romani care s-au stabilit in 2017 in Germania. Potrivit Birorului Federal de Statistici, Romania a trimis anul trecut in Germania cei mai multi migranti – depasind numarul celor din Siria, Polonia, Croatia si Bulgaria. Romanii au ajuns a cincea minoritate in Germania. Aproape 900.000 de locuitori ai Germaniei au radacini romanesti.

Varsta medie a romanilor care se stabilesc in Germania este de 26 de ani – arata statisticile nemtilor. Multi romani au plecat anul trecut si in Marea Britanie, Italia sau Spania. Romania a ajuns pe locul doi in Europa in topul tarilor cu cea mai mare diaspora. Peste 15 la suta dintre ai nostri traiesc in strainatate. In tot acest timp, populatia Romanei a ajuns la cel mai scazut nivel din 1968 incoace. Anul trecut in tara mai eram doar 19,5 milioane dar acestea sunt staticile oficiale – si nu ii cuprind pe toti cei care au plecat.

Efectul emigratiei tinde sa fie negativ, pentru ca firmele au ramas fara angajati si nu se mai pot dezvolta.