Superba Cetate Feldioara poate fi din nou vizitata!


Cetatea Feldioara si-a deschis recent portile pentru publicul larg. Vizitatorii vor putea admira fortificatia medievala in toata splendoarea ei de altadata, redata in urma unui complex proces de restaurare.

Cetatea Feldioara2

Primaria Feldioara informeaza ca cetatea va putea fi vizitata in prima faza de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00, urmand ca pe parcurs programul sa fie modificat in functie de activitatile care vor fi organizate in incinta sa.

Construita in secolul al XIII-lea cel mai probabil de cavalerii teutoni din Tara Barsei, Cetatea Feldioara – sau Marienburg („Orasul Mariei”) este clasificata ca monument istoric de grupa A, in care sunt incadrate monumentele de valoare nationala sau universala.

Cetatea este situata la mai putin de 20 de kilometri de municipiul Brasov si, pana acum sase ani era o ruina, ajunsa in aceasta stare din cauza vremii, a cutremurelor, dar a factorului uman. Astfel, a fost distrusa de mai multe ori de-a lungul istoriei, de tatari, de turci, precum si de ostile lui Vlad Tepes si ale lui Petru Rares. In consecinta, a fost reconstruita in repetate randuri, iar o mare parte din structura originala despre care se crede ca a fost realizata prin tehnicile remarcabile ale teutonilor s-a pierdut.

Abandonata in anii comunismului, cetatea a intrat, incepand cu 2012, intr-un amplu proces de restaurare. In 2013, Consiliul Judetean Brasov, care este si finantatorul lucrarilor, a preluat proiectul de la primaria Feldioara.

Potrivit responsabillor de proiect, s-a urmarit redarea imaginii pe care constructia o avea in secolul al XVII-lea, atunci cand cetatea a fost tencuita, existand putine informatii legate de forma sa originala.

Au fost astfel restaurate turnurile, zidurile de incinta, precum si zidul Zwinger – element de arhitectura care consta intr-o centura interioara menita sa suplimenteze masurile de aparare. Fortificatiile teutonice care au rezistat urgiilor au fost conservate.

De asemenea, au fost marcate si puse in valoare resturile bisericii datand cu aproximatie din secolul al XV-lea din interiorul cetatii, iar fantana adanca de 70 de metri a fost reconstruita.

Pe zidul de straja a fost amenajat un punct de belvedere din care vizitatorii vor putea admira privelisti panoramice asupra Tarii Barsei.

Investitia s-a ridicat la 12,3 milioane de lei.

Lucrarile s-au incheiat in iulie 2017, dar cetatea a stat inchisa inca un an, pana pe 1 august 2018, pentru rezolvarea unor chestiuni de natura administrativa.

Centru de Informare Turistica Feldioara/Facebook

Feldioara in Imagini/Facebook

Wikipedia

Wikipedia

 Cum arata Cetatea Feldioara inainte de restaurare

Cum arata Cetatea Feldioara inainte de restaurare
Wikipedia

Redactat de Camelia Sisea / spatiulconstruit.ro

Foto: FB / Primaria Feldioara