Reabilitarea politicii. Papa cere implicarea laicilor


In “Catehismul Bisericii Catolice”, cap. al II-lea – ”Comunitatea Umana” – se precizeaza la (2442) ”In ce mod participa crestinii la viata politica si sociala?” urmatoarele:

”Credinciosii laici intervin in mod direct in viata politica si sociala, animand cu spirit crestin, realiatile vremelnice si colaborand cu totii, ca martori autentici ai Evangheliei si ca facatori de pace si dreptate.”

Necesitatea ca laicii sa nu ramana indiferenti si sa se implice in problemele publice actuale este recomandarea pe care Papa Francisc o face in articolul ”REABILITAREA POLITICII”, publicat in L’Osservatore Romano, la 1 decembrie 2017, tradus si publicat in numarul din ianuarie 2018 al revistei “Actualitatea Crestina”.

Redam articolul in continuare:

Reabilitarea politicii

Papa cere implicarea laicilor

E nevoie astăzi de o nouă generație de catolici care să nu rămână indiferenți la problemele publice – recomandă Papa Francisc într-un mesaj video adresat participanților la „Întâlnirea laicilor catolici care își asumă răspunderi politice în slujba popoarelor din America Latină”, ținută între 1-3 decembrie 2017 la Bogotà, Columbia, la zece ani după publicarea Documentului de la Aparecida (declarația comună a episcopilor latino-americani privind misiunea Bisericii în contextul contemporan).

„De la Papa Pius al XII-lea încoace, toți pontifii au descris politica drept «o înaltă formă a carității». Politica nu este slujitoarea unor ambiții individuale sau a unor grupuri de interes, și nici stăpâna tuturor dimensiunilor vieții omului, vrând să le controleze prin autocrație și totalitarism. Luându-l ca model pe Isus care a venit ca să slujească, nu ca să fie slujit, angajarea politică pentru binele comun cere constanță, inteligență și un devotament care se poate asemăna cu martiriul.

Desigur, nu trebuie să vedem în slujire opusul puterii – nimeni nu vrea o putere impotentă! – însă, ca să nu degenereze, puterea trebuie să aibă ca scop slujirea. La Aparecida, Papa Benedict al XVI-lea observa cu îngrijorare «absența evidentă a vocilor și inițiativelor unor lideri catolici fermi și devotați, coerenți cu convingerile lor etice și religioase». «Pentru a instaura o viață politică realmente umană – se arată și în Gaudium et spes, 73 –, nimic nu este mai important decât dezvoltarea simțului lăuntric de dreptate, de bunătate, de slujire a binelui comun și întărirea convingerilor asupra adevăratei naturi a comunității politice, și a dreptei exercitări și a limitelor autorității publice.»

Pe de altă parte, toți simțim nevoia de a reda politicii demnitatea pierdută. Cum să nu observi azi discreditarea instanțelor politice, criza partidelor, absența dezbaterilor publice de valoare și a strategiilor sănătoase! Cetățenii se țin deoparte și critică politicienii; în fapt, însă, scena politică ar trebui să se anime de o participare pozitivă a oamenilor, pasionați de propria soartă, de ethosul și cultura proprie, și solidari cu cei ce suferă.” (Papa Francisc)