Biserica poate invata de la Isus la capitolul retele sociale


Daca crestinismul ar putea fi rezumat intr-un singur tweet, ar putea suna astfel: Dumnezeu a creat omul, omul a pacatuit impotriva lui Dumnezeu, Dumnezeu si-a trimis singurul Sau Fiu in lume sa il aduca pe om inapoi la El. Este o sarcina dificila sa pui intreaga Evanghelie in 140 de caractere, dar aceasta nu inseamna ca Biserica nu trebuie sa incerce. Afirmatia ii apartine Arhiepiscopului Jose Gomez, care pe 16 august a vorbit despre media si noua evanghelizare in fata conferintei Asociatiei Catolice a Liderilor Latino (CALL), in desfasurare in Houston, Texas.

In fapt, a sustinut prelatul, Biserica poate invata din scurtimea unora dintre invataturile lui Isus si ale rugaciunilor primilor crestini atunci cand vine vorba de continutul din retelele sociale. „Isus a vorbit ‘pe scurt’, dar in formule memorabile”, a spus Arhiepiscopul. „Ganditi-va la fericiri, la parabolele Sale, la aforismele Sale. Parintii desertului si primii calugari foloseau proverbe si rugaciuni scurte extrase din Psalmi si Scripturi.” Conceptul folosirii de catre Biserica a celor mai noi mijloace de comunicare pentru a raspandi Evanghelia nu este unul nou, a subliniat el. Evanghelizarea a fost mereu legata de comunicare, iar tehnologia a ajutat mereu aceasta misiune, incepand cu presa tiparita si continuand cu radioul, televiziunea si internetul.

Pentru cea de-a 23-a Zi Mondiala a Comunicatiilor, din 1989, inainte ca internetul sa fie in mai toate casele, religios, ci cum sa foloseasca media pentru ca acesta sa beneficieze de un impact maxim al mesajului evanghelic”.

Problema ramane relevanta in timp ce tehnologia continua sa se schimbe si sa avanseze. „Traim in perioada primei generatii in care internetul, computerele, telefoanele mobile si retelele sociale precum Facebook, Twitter si Instagram sunt realitati ale vietii de zi cu zi”, a observat Arhiepiscopul Gomez. Modul in care oamenii gandesc, se exprima, invata si leaga relatii sunt afectate de aceste realitati, iar Biserica trebuie sa raspunda, vazand media ca o oportunitate si nu atat ca o provocare pentru Evanghelie.

Arhiepiscopul are pagina Facebook (235.000 de fani) si cont Twitter (14.000 de abonati). „Scopul meu este sa ma conectez cu oamenii mei, sa leg prietenii si sa zidesc comunitatea, sa raspund nevoilor spirituale ale oamenilor, sa le hranesc credinta”, a spus el. Arhidieceza sa se foloseste pe larg de retelele sociale pentru a atinge patru obiective: sa ofere stiri si informatii despre Biserica, sa ofere interpretarea Bisericii asupra evenimentelor curente, sa faca cunoscuta doctrina Bisericii si sa apere si sa explice invataturile Bisericii. Biserica trebuie sa fie experta cand vine „Biserica detine cele mai extraordinare si interesante istorii imaginate vorba de cultura spatiului digital, a spus el, recunoscand ca retelele sociale apeleaza adesea la texte scurte sau imagini pentru a apela mai mult la emotii si experiente, decat la argumente si explicatii.vreodata – in vietile si aventurile sfintilor si misticilor nostri, in vietile misionarilor si martirilor nostri”, a continuat prelatul. „Ce avem nevoie astazi este un nou zel si imaginatie proaspata care sa fructifice bogatia vastei comori a spiritualitatii noastre catolice.” In ciuda raspanditei secularizari, retelele sociale reveleaza nevoia de legaturi si de iubire, in cele din urma foamea de Dumnezeu. „Oamenii cauta canale sociale pe internet pentru raspunsuri si pentru o spiritualitate care sa ii conduca la sfintenie, la implinire, la comuniunea cu Dumnezeu si cu ceilalti”, a mai explicat Arhiepiscopul, insistand ca tocmai de aceea retelele sociale trebuie sa fie considerate de Biserica „teritorii de misiune”.

Dar toate retelele sociale trebuie folosite ca mijloace pentru un unic tel – sa ii ajute pe oameni sa il intalneasca pe Dumnezeu cel viu, in afara lumii digitale. „Trebuie sa ne amintim ca credinta noastra catolica este intrupata si sacramentala.” Indiferent deci de ce forma de interactiune sociala foloseste Biserica, „totul se reduce la a-i aduce pe oameni la Isus”. Acestia „trebuie sa experimenteze realitatea Dumnezeului viu, care ne iubeste, care ne iarta, care ne ingrijeste ca un Tata. Iar aceasta realitate este traita deplin doar in Biserica si in Sacramente.”

Arhiepiscopul Jose Gomez
22.08.2014, Houston (Catholica.ro)