Romani si Romania


 

Romania este un stat situatin sud-estulEuropeiCentrale.Aaparutca stat, condus de AlexandruIoanCuza, in 1859, prinunireadintre Moldova siTara Romaneasca, pastrandautonomiasistatutul de stat tributar fata de ImperiulOtoman, pe care-l aveauceledouaprincipate. A fostrecunoscutacataraindependenta 19 animaitarziu. In 1918, Transilvania, Bucovina siBasarabia s-au unit cu Romania formand Romania Mare, care aavutceamai mare extindereteritoriala din istoriaRomaniei.

 

In ajunulcelui de-al DoileaRazboiMondial (1940), Romania Mare, sub presiuneaGermanieinaziste, a cedatteritoriiUngariei (nord-estulTransilvaniei), Bulgariei (Cadrilaterul) siUniuniiSovietice (Basarabia, Hertasi Bucovina de nord). DupaabolireadictaturiiluiAntonescu, la 23 august 1944 Romania s-a retras din alianta cu PuterileAxei, trecand de parteaPuterilorAliate.PrinTratatul de pace de la Paris,semnat la 10 februarie 1947, din teritoriilecedate ale fosteiRomanii Mari a recuperatTransilvania de Nord.

 

Aceastaestedoar o frantura din istoria de veacuri a teritoriilorocupateastazi de romani. Ne propunemca la rubrica ROMANI SI ROMANIA saitioferiminformatiiinteresantedespretaranoastra, de la locuripe care poateca nu aiapucatsa le vizitezisauprobabilcanici nu aiaflatinca de ele, pana la imaginiinedite, uneledintreeleextrem de rare, menitesaitiofere o oglinda a trecutului, darsi a prezentuluinostru.

CITESTE MAI DEPARTE